وقتی در خیابان در حال قدم زدن هستید و شخصی یک تراکت به شما می دهد چه کار می کنید؟ آیا آن را مشتاقانه بررسی می کنید؟ یا بدون آنکه آن را بررسی کنید دور می اندازید؟ راستی آخرین باری که یک تراکت را گرفتید، واقعا به آن توجه کردید !؟
فکر کردن درباره اینکه چه چیزی می تواند شما را مجذوب کند، شروع بسیار خوبی برای طراحی یک تراکت است. چرا که روزانه تراکت های بسیار زیادی چاپ و توزیع می شوند و بلافاصله پس از توزیع مستقیم به سطل زباله می افتند.
در این مطلب می خواهیم راه هایی در زمینه بهتر تراکت ها ارائه کنیم. راهبرد هایی که از دور ریز تراکت های شما توسط مردم جلوگیری کند.
مرحله اول – استراتژی خود را مشخص کنید.
اینکه ایده ای برای تراکت در ذهنتان داشته باشید و یکراست سراغ طراحی آن بروید، شاید وسوسه انگیز باشد و از اتلاف وقت جلوگیری کند. ولی قبل از اینکه وارد این فرآیند شوید، باید یک استراتژی منطقی برای کار خود تعریف کرده باشید. شما که نمی خواهید تراکتی که با زحمت و هزینه طراحی و چاپ کنید، به سمت سطل های زباله پرواز کنند !؟
1. هدف کلی شما برای کمپین بازاریابی چیست؟
قبل از اینکه به سراغ طراحی یک تراکت زیبا بروید، باید بدانید که آن تراکت قرار است چه کاری برای شما انجام دهد. آیا می خواهید برند جدیدی که راه اندازی کرده اید را تبلیغ کنید؟ می خواهید یک محصول جدید برند جا افتاده ی خودتان را تبلیغ کنید؟ می خواهید تعامل افراد با مجموعه ی خودتان را بیشتر کنید؟ یا به دنبال جذب مشتری هستید؟ اصلا باید با مشاورین تبلیغاتی مشورت کنید که ببینید تراکت ابزار مناسبی برای تبلیغات شما است یا خیر.
2. نقش تراکت در کمپین بازاریابی شما چه می تواند باشد؟
هنگامی که اهدافتان را برای بازاریابی مشخص کردید، آنگاه می توانید هدف مشخصی را برای تبلیغات فیزیکی تان مشخص کنید. تراکت ابزاری برای بازاریابی کم هزینه و هدفمند است که می تواند در ارتقای مشاغل محلی، رویدادها و اتفاقات موثر باشند. تراکت ها چگونه برای هدف کلی بازاریابی شما مناسب هستند؟ مزیت ویژه ی استفاده از تراکت در مقابل سایر تبلیغات فیزیکی دیگر چیست؟
3. مخاطب هدف شما کیست؟
مانند همه ی کارهایی که در زمینه بازاریابی انجام می دهید، باید در وهله اول بدانید قرار است چه افرادی بازار هدف شما باشند؟ چه رنج سنی، چه جنسیتی، ساکنین کدام محله ها و … از مهمترین سوالاتی است که باید پاسخ آنها را بدانید. آیا قرار است مشتریان جدید جذب کنید، یا می خواهید مشتریان قدیمی تان را مجددا جذب کنید؟ آیا می خواهید با مجموعه ی دیگری رقابت کنید؟
4. پیام اصلی شما برای تبلیغات چیست؟
اکنون که مخاطب هدفتان مشخص شده است، پیام اصلی شما برای دریافت کنندگان تراکتتان چیست؟ چه چیزی را می خواهید به آنها منتقل کنید؟ آنها چه چیزی را باید در مورد برند یا محصول شما به خاطر بسپارند؟ ویژگی خاص شما چیست که افراد باید ترغیب شوند؟
5. نتیجه ای که پس از توزیع تراکت باید دریافت کنید چیست؟
علاوه بر مسائلی که در بالاتر مطرح شد، شما باید بدانید چه نتیجه ای را از چاپ و توزیع تراکت می خواهید؟ آیا می خواهید مخاطبان شما پس از دریافت تراکت با شما تماس بگیرند؟ یا باید برای ثبت نام آنلاین به سایت شما مراجعه کنند؟ یا هدفتان این است که سراغ شبکه های اجتماعی شما بروند؟
اگر بدانید می خواهید در نهایت چه نتیجه ای از تبلیغاتتان حاصل شود می توانید در تبلیغاتتان نیز آن را به مخاطبانتان انتقال دهید.
6. چگونه و کجا می توان تراکت ها را توزیع کرد؟
تراکت ها را می توان به صورت حضوری در خیابان ها و مراکز پر تردد، توسط تراکت پخش کن ها به دست مردم برسانید یا آنها را بر روی تابلوی اعلانات مجموعه ها بچسبانید و یا حتی بصورت الکترونیکی توزیع کنید.
مرحله دوم – مفهوم طراحی تراکت خود را بسازید.
خوب، اگر شما به سوالات بالا کاملا فکر کردید و پاسخ دادید به این معنی است که استراتژی صحیحی که برای این کار مورد نیاز بود را ساخته اید. حالا باید به سراغ سبک و محتوای تراکت برویم.
1. از چه رنگهایی در طراحی تراکت خود می خواهید استفاده کنید؟
رنگ های واضح و روشن، توجه مردم را به خود جذب می کنند، اما رنگ هایی که مورد استفاده می کنید با ست رنگی برند شما هم باید همخوانی داشته باشد.
رنگ هایی که پیام شما را تقویت می کنند کدامند؟ به عنوان مثال سبز و زرد برای سلامتی و سرزنده بودن. آیا می خواهید آن را رنگارنگ و پر جنب و جوش کنید؟
2. کدام یک از عناصر هویت برند باید برجسته شوند؟
پیام شما در تراکت هرچه باشد، باید اطمینان حاصل کنید که خواننده می داند این پیام از طرف کیست! فراموش نکنید، مهمترین مسئله ای که در این بین وجود دارد این است که مخاطبان بدانند شما چه کسی هستید و چه کاری انجام می دهید. آیا نام و لوگوی شما آنقدر برجسته هستند که بلافاصله مخاطب را به شما برسانند؟
3. از چه تصاویری می خواهید در تراکت استفاده کنید؟
آیا قرار است از تصاویر آماده ی اینترنتی استفاده کنید یا می خواهید عکاسی اختصاصی داشته باشید؟ اصلا بهتر است از تصاویر واقعی استفاده کنید یا کارتون ها و انیمیشن ها؟ آیا نیاز است تصاویر گرافیکی داشته باشید یا تصاویر نقاشی هم برای مخاطبانتان مناسب است؟
4. فراخوانی برای اقدام یا “Call to action” چیست؟
بالاتر اشاره کردیم که قرار است مخاطبان شما پس از مطالعه تراکت چه کاری انجام دهند؟ باید بدانید که چطور باید آنها را وادار کنید که از وب سایتتان دیدن کنند، یا شما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنند یا اینکه با شما تماس بگیرند.
5. آیا تراکت شما به ابعاد یا شکل خاصی نیاز دارد؟
تراکت ها معمولا در قالب های استانداردی طراحی و چاپ می شوند، اغلب آنها سایز A5 هستند. اصلا آیا شما می خواهید با شکل و اندازه استاندارد کار کنید، یا نیاز به یک چیز خاص تر دارید؟ آیا فکر می کنید ابعاد بزرگتری برای مطالب شما مورد نیاز است؟ اصلا فکر می کنید یک برگه ی مستطیل شکل بدرد شما می خورد یا به یک قالب خاص فکر می کنید؟
مرحله سوم – طراحی تراکت را شروع کنید.
1. از تراکت هایی که مورد پسندتان هستند الهام بگیرید.
برای ایده گرفتن، به سراغ سایر تراکت هایی که مورد پسندتان هستند بروید، ببینید چه ایده هایی شما را جذب می کند و چه ایده های شما را بی میل می کند. اینکار می تواند یک ارزیابی خوب برای پرورش ایده ای باشد که در ذهنتان دارید.
2. طراحی صورت گرفته را مطابق با معیارهای خود ارزیابی کنید.
پس از آنکه جزئیات را به اطلاع طراح خود رساندید و طرح ها را دریافت کردید، شروع به بررسی آنها کنید. آیا برندسازی شما در تراکت کاملا مشخص و واضح است؟ آیا هر اطلاعاتی که مد نظر شما بود در آن گنجانده شده است؟ آیا سلسله مراتب پیام ها صحیح است؟
3. طرح نهایی را انتخاب کنید.
یک طرح تراکت جذاب، مخاطب های شما را به خود جلب می کند، یک پیام واضح را به ایشان القا می کند و باعث می شود در نهایت اقدامی که در ذهن شماست را انجام دهد. شما می توانید پس از انتخاب طرح، آن را با دوستان و آشنایان خود که از قشرهای مختلف هستند به اشتراک بگذارید و نظرسنجی کنید که آیا برای ایشان به قدر کافی جذاب هست یا خیر؟ یا اینکه چه نکته ای اگر اضافه یا حذف شود می تواند بر جذابیت آن بیفزاید.
4. چک کردن نهایی
پس از آنکه طرح شما نهایی شد، یک بار از اول تا آخر آن را مرور کنید. که چیزی را از قلم نینداخته باشید، اشتباه تایپی نداشته باشد و اطلاعات مهمی از چشم شما دور نمانده باشد. مثلا اینکه اگر فراموش کرده باشید آدرس وب سایت خود را در تراکت درج کنید اشتباه فاحشی است که می تواند تمام سخت کوشی های شما را از بین ببرد.
5. اطمینان حاصل کنید که فایل نهایی را بصورت صحیح دریافت می کنید.
ممکن است شما قصد داشته باشید که طرح نهایی تراکت خود را تنها به صورت آنلاین منتشر کنید که در این صورت باید از مود رنگی RGB استفاده شود، یا اینکه می خواهید آن را چاپ کنید که باید از فایل با مود رنگی CMYK استفاده کنید. پس فراموش نکنید هر دو مود رنگی را از طراح خود دریافت کنید. همچنین یادآوری کنید که فایل طراحی شما بالاترین رزولوشن ممکن را داشته باشد. ( درباره تفاوت مود رنگی RGB و CMYK مطالعه کنید )
همچنین اطمینان حاصل کنید که طراح فراموش نکرده باشد مارجین های کار که همان بخش هایی هستند که پس از چاپ برش می خورند را رعایت کرده باشد.